Top 3: Cel mai mare buget pentru un joc

Posted: 22 Februarie 2010 by marius25 in Diverse
Etichete:, , ,

Incet industria jocurilor se apropie de cea a filmelor. Dovada, shooterul Modern Warfare 2 lansat in 2009 are in prezent incasari de peste un miliard de dolari. A fost depasit de filmul Avatar, dar cu ajutorul unei campanii de marketing uriase, ce a costat nu mai putin de 100 milioane de dolari.

Producatorii de jocuri incearca sa vandacat mai mult posibil, de aceea au inceput sa investeasca sume exorbitante pentru dezvoltarea unui joc si pentru promovarea lui.

Urmatoarele jocuri au avut parte de cele mai mari bugete pentru dezvoltare:

Shenmue – un joc cu un spatiu de actiune urias a avut un buget de nu mai putin de 70 de milioane de $. Din pacate pentru Sega Dreamcast, titlul a fost un esec in vanzari, iar suma investita nu s-a justificat.

 

Gran Turismo 5 – unul dintre cele mai mari jocuri de curse creeate vreo data, contine peste 1000 de masini create extrem de detaliat. Fiind aflat in productie de 5 ani, dezvoltatorii au reusit sa cheltuiasca 80 de milioane de $.

 

Grand Theft Auto IV – un joc cu spatii vaste de actiune, cu mii de obtiuni disponibile, care ofera peste 100 de ore de joc a avut un buget de 100 de milioane de $. Asta fara sumele investite in publicitate. Dar oarecum suma se justifica, pentru ca la GTA IV au lucrat 1000 de persoane timp de  ani 3 ani si jumatate. De exemplu, coloana sonora a costat si ea cateva milioane bune, drepturile unei singure piese fiind cumparate cu 10000 de $.

Totusi, o suma imensa investita in productia unui joc nu ii asigura automat si succesul. Spre exemplu, shooterul Crysis a avut un buget de doar 22 de milioane de $, dar a reusit sa atraga milioane de gameri prin grafica impresionanta si gameplay-ul excelent.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s